Oljeskift gen 1 VmaxDet er vår og tid for blant annet oljeskift.

Det å skifte olje er ikke vanskelig, men mange kvier seg for å gjøre jobben selv. Her skal jeg gå gjennom prosedyren steg for steg, slik at det er lett for den som ikke har skiftet olje selv tidligere. Her er også en Youtube video som viser oljeskift i praksis.

Du trenger skrallesett, oljefat, oljefille, nytt filter, eventuell ny kobberpakning til oljedreneringsbolten, trakt og 4 liter olje

1. Sett sykkel på senterstøtta. Varm opp motoren i ca 2 minutter så oljen blir litt mer flytende.
2. Sett olejefat under bunnpanna, skru ut oljepluggen som er der og la oljen drenere ut i oljefatetet.
3. Når det er tomt fra bunnpanna, setter du oljefatet under oljefilteret og skrur dette ut. Drener til det er tomt. Hvis du har en ny type filter som ikke lar seg skru ut for hånd, kan du stikke en skrutrekker gjennom filterhuset og bruke den som momentnøkkel.
4. Smør litt olje på O-ringen til det nye oljefilteret og skru det inn. For den nye type filter som du bare kan skru inn med håndkraft er dette enkelt - skru til det du orker for hånd - det holder. Her er imidlertid en Youtube video med  tips om hvordan skru inn den gamle typen filter (85-95)
5. Skru inn dreneringsbolten under oljepanna. (PS! Kobberpakningen på denne bør skiftes ut hvis du finner stor slittasje.)
6. Skru opp oljepåfullingsskruen på motoren (lokalisert ved fotbremspedalen).
7. Sett trakten på plass og fyll på plje til du ser at oljenivået er midt på oljenivå vinduet under ved bremsepedalen på blokka.
8. Skru på påfyller lokket og start opp sykkelen og deretter slå den av. Dersom oljenivået har sunket, etterfyller du til at det står midt på glasset igjen.

Når det gjelder type olje anbefaler jeg å følge brukermanualen.  Jeg for min del prøver jmed ren mineralolje i år. Jeg hadde problemer med fullsyntetsik olje tildligere (fant noen ganger ikke fri) og byttet til semi-syntetisk som fungerte ok. Kanskje mineral passer enda bedre. Så langt virker det meget bra.

Da er du ferdig. Det er å anbefale å skifte plugger hvert år også. Kjøleveske anbefales å skiftes hvert 2.dre eller 3.dje år etter hvor langt du kjører. :-) Åge